Boerenkool stamppot met makreel

Boerenkool stamppot met makreel

Boerenkool stamppot met makreel

We kennen allemaal wel de klassieke boerenkool stamppot met worst. Lang niet iedereen is hier echter fan van. Het kan gelukkig ook anders. Wist je bijvoorbeeld dat je er ook voor kan kiezen om boerenkool stamppot te maken met makreel?

Op deze manier ontstaat een lekker smaakvol gerechtje dat over een relatief laag vetpercentage beschikt en mede daardoor extra gezond is. Dit recept klaarmaken neemt in totaal zo’n 4 uur en 10 minuten in beslag.

De effectieve bereiding duurt zo’n 40 minuten, maar er geldt ook een wachttijd van 3 uur en 30 minuten. Dit recept houdt rekening met in totaal 4 personen.

Ingrediënten

Vooraleer de effectieve bereiding van deze boerenkool stamppot met makreel van start kan gaan zijn er een aantal zaken die je eerst moet doen. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat je in eerste instantie de nodige ingrediënten dient aan te kopen. De volgende ingrediënten dien je in huis te halen:

  • 1 ui (gepeld)
  • 2 theelepels kurkuma
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 1 kleine koolraap (mag eventueel ook een bloemkool zijn)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram boerenkool (panklaar)
  • 100 gram havermout
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 gestoomde makreel (van ongeveer 300 gram)

Na het in huis halen van deze ingrediënten moet er nog een klein beetje (extra) voorbereiding gebeuren. Neem de ui en snijd deze in vieren. Vervolgens snijd je ze verder tot er dunne plakjes zijn verkregen.

Neem vervolgens de kurkuma en meng ze in een kommetje met de azijn. Schep er vervolgens de stukjes ui doorheen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de ui gedurende zo’n 3 à 4 uur moet marineren.

Dit doe je in ieder geval tot de stukjes mooi geel en zacht zijn geworden. Heb je dit gedaan? Dan zit de voorbereiding er helemaal op en kunnen we met de echte bereiding van deze boerenkool stamppot met makreel beginnen!

Bereiding

Deze bereiding beginnen doen we door een koolraap te nemen en deze in plakken te snijden. Schil ze vervolgens en snijd ze in blokjes. Heb je er voor gekozen om gebruik te maken van een bloemkool? In dat geval kan je deze in mooie roosjes snijden.

Verwarm daarna de olijfolie in een hapjespan en roerbak de koolraap of bloemkool voor een periode van 1 minuut. Vervolgens schep je hand voor hand de boerenkool er doorheen en roerbak je opnieuw tot de blaadjes wat zijn geslonken.

Schep er vervolgens de havermout doorheen en voeg de bouillon toe. Voeg geheel volgens je smaak nog de nodige hoeveelheid peper en zout toe. Smoor de groenten afgedekt voor een tijd van 20 minuten zachtjes gaar.

Neem na bovenstaande makreel en maak deze schoon. Verwijder daarna het vel met de kop en de staart. Wanneer je dit hebt gedaan moet je het visvlees van de graat nemen en verdelen in verschillende stukken.

Leg de stukken makreel daarna in een magnetronschaal en verwarm ze afgedekt gedurende een periode van 2 à 3 minuten op 600 watt in de magnetron. Neem nu de uitjes uit de azijn en laat ze in een zeef uitlekken.

Neem nu de boerenkool, de koolraap of bloemkool en de havermout en stamp het geheel met behulp van een stamper tot er een rulle stamppot ontstaat. Meng vervolgens de helft van de gele ui door het geheel heen en roer er volgens smaak nog 1 à 2 eetlepels gele azijn doorheen.

De boerenkoolstamppot wordt geserveerd in diepe borden. Leg de stukken makreel erop en strooi er tot slot de resterende ui overheen om het gerechtje volledig af te werken.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *