Boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot

Een klassiek gerechtje afkomstig uit grootmoeders keuken is de boerenkool stamppot. Deze lekkere stamppot met boerenkool is zeer eenvoudig klaar te maken en beschikt over een bereidingstijd van ongeveer 40 minuten. Ze is geschikt voor vier personen.

Ingrediënten

Vooraleer je kan beginnen met het klaarmaken van deze boerenkool stamppot spreekt het voor zich dat er enkele ingrediënten in huis zullen moeten worden gehaald. De ingrediënten die je zeker en vast op je boodschappenlijstje moet plaatsen zijn:

  • 1 kilogram aardappelen (in stukken gesneden)
  • 500 gram boerenkool (panklaar)
  • 25 gram boter of margarine
  • 1 à 2 eetlepels azijn naar eigen wens

Bereiding

Beginnen met het bereiden van deze boerenkool stamppot doe je door de boerenkool in een pan te leggen met een flinke bodem water. Vervolgens worden de aardappelen op de boerenkool gelegd. Breng zowel de boerenkool als de aardappelen gecombineerd met wat zout aan de kook. Laat ze gedurende zo’n 25 à 30 minuten koken op een gematigd vuur tot ze gaar zijn.

Indien bovenstaande is bereikt wordt het geheel afgegoten, maar zorg er voor dat je het kookvocht kan bewaren. Stamp het geheel nu met behulp van een stamper door elkaar. Neem nu de boter en voeg deze toe aan het gerecht. Roer er in deze fase zoveel kookvocht doorheen als nodig is om een smeuïge stamppot te realiseren. Het geheel wordt op smaak gebracht door middel van zout en peper evenals met een scheutje azijn. Dit laatste is overigens geen verplichting. Heb je dit liever niet, dan kan je het dus perfect uit je bereiding halen.

Het uiteindelijk opdienen van deze boerenkool stamppot kan gebeuren in combinatie met zowel rookworst als uitgebakken spekjes. Ook zilveruitjes en piccalilly kunnen aan de stamppot worden toegevoegd.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *